Akademik Çalısma nasıl yapılır?

İlk etapta yapmanız gereken problem durumunuzu belirlemektir. Merak ettiğiniz, araştırılmaya değer bulduğunuz konu, kafanıza takılan sorular sıralanır. Arkasından “Acaba bu problem üzerine benden başka kimse çalışmış mı?” sorusuna cevap bulabilmek adına bir araştırma yapılır, çeşitli kaynaklar okunur (kitaplar, makaleler, köşe yazıları vs…). Bu okuduğunuz çalışmalarda eğer aklınızdaki soruya hala net bir cevap bulamıyorsanız, bir de üstüne bu soruları cevapladığınız da toplumda ya da alanınızda bir etki oluşturabiliyorsanız  ‘işte bu araştırmaya değer bir problemdir.’ diyebilirsiniz.

Probleminizi net olarak belirledikten sonra araştırmayı yapmak için bir yöntem belirlemek gerekir. Öncelikle verileri kimlerden toplayacağınıza karar vermelisiniz. Öğretmenler, öğrenciler, aileniz vs. Belki de teorik bir çalışma olacağı için laboratuvarda yapacağınız bir deney ya da sadece kâğıt, kalem ve bilgisayar yardımıyla yazacağınız matematiksel bir denklem. Bu tamamen sizin tercihiniz. Gözlem yapabilirsiniz, görüşmeler yapabilirsiniz, çeşitli kaynaklardan okumaların ardından doküman analizi yapabilirsiniz. Belki de bir test ya da anket uygulayıp çalışmanızı istatistiksel verilere dayanarak sunmanız gerekebilir. Tüm bunlar seçtiğiniz probleme göre değişecektir. Verileri toplayıp analizini yaptıktan sonra ise bunları anlamlı bir bütün halinde sunmanız gerekir. Problemi belirleme esnasında okuduğunuz kaynaklarla karşılaştırma ve onlardan destek alarak yorumlar yapmanız çalışmanızın niteliğini artıracaktır. Verilerinizden ve önceki çalışmalardan hareketle çeşitli öneriler getirmeniz ise bu çalışmanın değerli olduğunun ve gerçekten yenilikler sunduğunun bir göstergesi olacaktır.

Genç bilim insanları olan sizlerin bu sempozyuma bildirileriniz ile katılıp, deneyim kazanmanızı arzu ediyoruz… 13-14 Mayıs 2016 tarihlerinde Uludağ Üniversitesi’nde görüşmek üzere…